Steeds meer bedrijven en professionals gaan vloggen, omdat video een heel krachtig medium is. Als jij binnen je bedrijf voorstelt om te gaan vloggen, is een belangrijke vraag wat je er nu echt mee bereikt.
In dit artikel benoem ik de voordelen van bloggen, maar leg ik ook uit hoe je het succes van je vlogs kunt meten. Dit kan heel handig zijn als je een manager moet overtuigen om met vloggen te beginnen of juist om er mee door te gaan.
Kijkcijfers en andere meetbare gegevens
De meest makkelijke manier om het succes van je vlogs te meten, is door te kijken naar de kijkcijfers. Des te meer kijkers, des te beter. Het aantal kijkers is met name een belangrijk doel als je een populair YouTube-kanaal wilt hebben. Hoe meer kijkers, hoe meer advertentie-inkomsten en effectief bereik.
Voor zakelijke vloggers is dit niet altijd belangrijk, je wilt immers ook weten wie er naar je video hebben gekeken. Liever 10 potentiële klanten dan tienduizend willekeurige Nederlanders die nooit klant worden.
Bij YouTube kun je onder de video natuurlijk zien hoeveel mensen je video hebben gestart. Dit zegt echter niet zoveel. Je weet namelijk niet hoeveel mensen je video daadwerkelijk helemaal hebben afgekeken. Dat kun je wel zien bij het kopje ‘Loyaliteitscijfers’. Hier kun je zien hoeveel kijkers op welk moment zijn afgehaakt. Handig om te weten bij de volgende productie, want op YouTube kun je niet op een later tijdstip de video vervangen door een verbeterde versie (op Vimeo kan dat wel).
Andere kwantitatieve gegevens kunnen zijn: extra traffic naar je website, het aantal keren dat je film is gedeeld en de positie van je website bij Google. Video wordt heel goed gevonden door Google. En als je de video goed ontsluit, kun je heel hoog komen. Lees hier mijn blog met tips om goed te scoren in Google.
Niet meetbare voordelen
Het probleem is dat veel voordelen van vlogs niet te meten zijn. Dit maakt ze niet minder waardevol. Niet meetbare resultaten en doen zijn het bouwen van je merk, opmerkingen van belangrijke mensen uit je peergroup, het verbeteren van het imago van jouw bedrijf of persoon, of complimenten. Soms zijn dit soort resultaten veel krachtiger, omdat de kijker ze cognitief opslaat en onderdeel maakt van zijn kennis of enthousiasme.
De betekenis wordt namelijk onderdeel van de belevingswereld van de kijker en wordt langzamerhand als ‘waar’ aangenomen. Denk bijvoorbeeld aan de kracht van influencers die hun producten terloops aanprijzen, waardoor (jonge) mensen dit als waarheid aannemen en ze willen kopen.
Voorbeelden van niet-meetbare doelen zijn:
Verbinden
We zijn sociale wezens en gaan instinctief af op onze wens om ‘erbij te horen’. Iedereen wil graag geassocieerd worden met mensen (en bedrijven) die willen verbinden. Maak dus een video waarbij je bijvoorbeeld een kijkje geeft achter de schermen, letterlijk of figuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan ‘Een dag uit het leven van’ of een review: ‘Zo ervaar of gebruik ik dit product of deze dienst’.
Kennis delen
Kennis is macht, maar kennis delen is kracht. Het delen van kennis is niet altijd vanzelfsprekend, dus als je dat als persoon of bedrijf op authentieke wijze wel doet, ben je zeer relevant. Met een goed interview, een review of een uitlegvideo help je mensen verder, en dat wordt gewaardeerd.
Een bijkomend voordeel is dat dit soort video’s ook kunnen bijdragen aan jouw expertise en status op dit gebied.
Entertainen
Niet iedereen wil op elk moment op scherp staan. Een beetje entertainment kan perfect gecombineerd worden met een zakelijke doelstelling. Denk aan een quiz, een vraag aan de kijker of bloopers. Af en toe wat entertainment in jouw video’s geeft je persoon of bedrijf karakter. Maar let op: entertainment is niet hetzelfde als humor. Humor kan heel persoonlijk zijn en is bijna niet te generaliseren.
Jouw imago of dat van je organisatie verbeteren
Video als promotiemiddel ligt gevoelig. Traditionele testimonials, succesverhalen of verkooppraatjes zijn niet meer van deze tijd. In de online wereld worden deze video’s verafschuwd. Negatieve reacties kunnen het gevolg zijn en daarmee je reputatie schaden. Een veel beter promotiemiddel kan een combinatie zijn van de bovenstaande elementen. Zorg dat je authentiek blijft. Vraag je beste klant om één ervaring of verhaal te delen. Dat blijft veel beter hangen.
Uitnodigen tot actie
Ik heb gemerkt, dat als ik enthousiast kennis deel, dit mensen vaak tot actie aanzet. Zo werkt het ook met vlogs. Als je oprecht en authentiek kennis deelt, gaan de kijkers je herkennen en zullen ze je bijvoorbeeld sneller een opdracht gunnen.
Hoe bepaal je of het een succes is?
Bij de niet-meetbare voordelen, is het lastig om te bepalen of je je doelstellingen hebt behaald. Grote bedrijven houden marktonderzoeken, maar voor kleinere organisaties is dit niet haalbaar.
Toch merk je uiteindelijk wel of je vlogs een succes zijn of niet. Potentiële klanten laten vaak doorschemeren dat ze je video’s hebben gezien. Als je een goede inhoudelijke video hebt geplaatst, ontstaat er een discussie of krijg je vragen van potentiële klanten. Wellicht zie je zelfs gewoon een stijging van de omzet.
Wat je doelen ook zijn met vloggen, geef het even de tijd. Het is niet zinvol om na drie vlogs te concluderen dat het niets oplevert.
Alle tips, achtergronden en vaardigheden leer je bijvoorbeeld in de cursus ‘visual storytelling met je smartphone’